Jeżeli szukasz szybkiej przekąski, którą możesz wykonać w krótkim czasie i nie wymaga ona zaawansowanych kwalifikacji kulinarnych to z pewnością przepis na pastę z oliwek z anchois jest idealny !
Pasta jest pożywna i bogata w cenne tłuszcze, które są budulcem naszego organizmu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do tapas, na które możesz zaprosić przyjaciół !
Potrzebne składniki :
- 150 gram czarnych oliwek bez pestek – możesz pomieszać z zielonymi
- 1 ząbek czosnku
- 4 fileciki anchois
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z 1/2 limonki
- kilka łyżek oliwy extra virgin
- szczypta peperoncino
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania :
Fileciki anchois moczymy w wodzie przez 15 min. Następnie wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Pastę można wykonać również metodą tradycyjną przy użyciu moździerza. Doprawiamy peperoncino i pieprzem, po czym przekładamy do szklanego naczynia lub słoiczka. Odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia pasta jest idealna do spożycia ! Oczywiście jeżeli chcemy zjeść ją od razu świeża jest równie pyszna. Pobyt w lodówce sprawi, że konsystencja będzie bardziej stała.
Sposób konsumowania :
Pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem na zakwasie własnego wypieku lub z zaprzyjaźnionej piekarni. Jeżeli nie masz czasu możesz wykorzystać do tego nasze Mini-kromeczki chleba z oliwą z oliwek,czosnkiem, tymiankiem i oregano.
Smacznego !