PASTA Z OLIWEK I ANCHOIS

Jeżeli szukasz szybkiej przekąski, którą możesz wykonać w krótkim czasie i nie wymaga ona zaawansowanych kwalifikacji kulinarnych to z pewnością przepis na pastę z oliwek z anchois jest idealny !

Pasta jest pożywna i bogata w cenne tłuszcze, które są budulcem naszego organizmu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do tapas, na które możesz zaprosić przyjaciół !

Potrzebne składniki :

Sposób przygotowania :

Fileciki anchois moczymy w wodzie przez 15 min. Następnie wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Pastę można wykonać również metodą tradycyjną przy użyciu moździerza. Doprawiamy peperoncino i pieprzem, po czym przekładamy do szklanego naczynia lub słoiczka. Odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia pasta jest idealna do spożycia ! Oczywiście jeżeli chcemy zjeść ją od razu świeża jest równie pyszna. Pobyt w lodówce sprawi, że konsystencja będzie bardziej stała.

Sposób konsumowania :

Pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem na zakwasie własnego wypieku lub z zaprzyjaźnionej piekarni. Jeżeli nie masz czasu możesz wykorzystać do tego nasze Mini-kromeczki chleba z oliwą z oliwek,czosnkiem, tymiankiem i oregano.

Smacznego !

 

 

Tagged , , , , , , , , , , ,