ŻYTNIO – CZOSNKOWY NAAN Z BEKONEM I GUACAMOLE

Szukasz pomysłu na fajną przekąskę ? A może na pożywny posiłek ?

Żytnio-czosnkowy naan sprawdzi się idealnie w każdej formie. Możesz zjeść go samodzielnie, z bekonem lub z samym sosem guacamole. Możesz też wymyślić własny sos. Naan może być zarówno #wegański, #wegetariański jak i #paleo wszystko zależy od twojej wyobraźni. Możesz zjeść go w domu, w pracy, w podróży – Ty decydujesz !

Składniki na ciasto naan :

Składniki na guacamole :

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżeczki soli
  • wyciśnięty sok z jednej limonki
  • 1 mała czerwona cebula
  • szczypta peperoncino
  • świeża kolendra lub ziarna kolendry
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 małe pomidory lub 6 pomidorków cherry

Sposób przygotowania ciasta naan :

Składniki dodawać kolejno do miski, wodę stopniować w zależności od konsystencji, wyrobić ciasto, stolnice lub blat poprószyć mąka, wyjąć ciasto z miski i przełożyć na stolnicę/blat.

W wersji #paleo posypać grilowanym bekonem i wyrobić ponownie.***

Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować uformować kształt chlebka naan, posypać czarnuszką.

Położyć na rozgrzanej patelni z kamienia, grillowej lub ceramicznej, piec do zrumienienia z obu stron bez tłuszczu.

Przełożyć na talerz, następnie używając pędzelka posmarować naan roztopionym masłem ghee z czosnkiem.

Opcjonalnie można posypać świeżą kolendrą lub pietruszką, a do roztopionego masła dodać olej z czarnuszki, który wzbogaci smak i walory zdrowotne.

Sposób przygotowania guacamole :

Awokado obieramy ze skóry, wyciągamy pestkę, wkładamy do miski najlepiej szklanej, zgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki – w tym cebulę i pomidory drobniutko posiekane, mieszamy i gotowe.

Składniki możemy też zblendować na niskich obrotach.

Sposób spożywania :

Naan rozszarpać i moczyć w guacamole. Zaleca się jeść rękoma ! Smacznego !

*Jeżeli chcesz zrobić naan #glutenfree użyj mieszaniny mąk gryczanej, ryżowej i z komosy.

** To opcja #lactosefree . Wszystkie składniki nabiałowe zastąp woda lub mlekiem roślinnym. Jako mleko roślinne wybierz mleko migdałowe z komosy lub kokosowe. Unikaj mleka sojowego.

*** Grillowany bekon przygotuj wcześniej i dodaj do ciasta pokruszony lub poszarpany.

Możesz też gotowy #naan posmarować guacamole, ułożyć na nim grillowany bekon, opcjonalnie dodać plastry parmezanu, zawinąć jak #wrap i zamiast przekąski właśnie zrobiłeś pożywny posiłek !

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , ,