Jesienna aura za oknem a Wy macie ochotę na coś pysznego, szybkiego co przypomina Wam o wakacjach ? Podróżach ? Przepis na owoce morza w bezglutenowej tempurze z dipem #aioli sprawdzi się świetnie !
Potrzebne składniki :
Tempura bezglutenowa :
- 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
- 100 ml wody mineralnej
- 100 gram mąki z komosy ryżowej (mogą to być zmielone płatki quinoa)
- 25 gram mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- świeży czosnek
- sól morska lub himalajska
Dip AIOLI :
- 4–5 ząbków czosnku
- żółtko
- 200 ml oliwy z oliwek
- sok z limonki
- kolorowy pieprz i sól
- 3 filety z anchois
- odrobina wody
Pozostałe składniki :
- 500 gram krewetek lub ośmiorniczek, małż *
- sos sojowy
- chili
- mąka z komosy ryżowej lub gryczana
- 0rganiczny olej kokosowy lub ryżowy do smażenia
Sposób przygotowania owoców morza i ciasta :
Owoce morza przyprawiamy niewielką ilością sosu sojowego i chili, a następnie obtaczamy w mące.
Przygotowujemy ciasto na tempurę w następujący sposób : do naczynia wbijamy jajko, rozbijamy go widelcem dolewając wody, dodajemy wyciśnięty czosnek, szczyptę soli i mąkę, mieszamy ciasto widelcem lub możemy go zblendować.
Rozgrzewamy na patelni lub w głębszym garnku – najlepiej ceramicznym lub kamiennym olej kokosowy lub ryżowy** w takiej ilości aby zakrył owoce morza.
Przyprawione owoce morza, obtoczone w mące, zanurzamy w cieście a następnie umieszczamy w rozgrzanym oleju i smażymy aż do zrumienienia. Nadmiar tłuszczu możemy odsączyć na ręczniku papierowym.
Sposób przygotowania dipu AIOLI :
Do naczynia wkładamy żółtko (jajko można podgotować przez ok. 1 min jeśli mamy obawy co do jaja surowego), dodajemy czosnek (wcześniej wyciśnięty) oraz filety z sardeli (anchois). Wszystko rozgniatamy widelcem a następnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy oliwę, cały czas intensywnie mieszając. Kolejno dodajemy przyprawy, sok z limonki i odrobinę wody, ubijamy aż dip zyska aksamitną konsystencję. Dip można schłodzić aby uzyskać gęstą konsystencję. Do jego wykonania możemy użyć miksera lub blendera.
Gotowe owoce morza podajemy z dipem. Jeżeli macie swój ulubiony sos modyfikujcie przepis zgodnie ze swoimi upodobaniami. Smacznego !
* Możemy użyć świeżych owoców morza, mrożonych lub marynowanych w puszkach – te znajdziecie w naszym sklepie w zakładce owoce morza. Surowe przed smażeniem powinny zostać lekko podgotowane.
** Zarówno olej kokosowy jak i olej ryżowy posiadają wysoki stopień dymienia, przez co nadają się do obróbki w wysokich temperaturach i nie przechodzą w niebezpieczne kwasy tłuszczowe trans.