FISH PANCAKES – BEZGLUTENOWE PLACUSZKI RYBNE Z DIPEM CZOSNKOWYM

Dziś 30 września, a czy wiesz że jutro zaczyna się szczególny miesiąc ? Otóź nadchodzący październik jest ultra wyjątkowy gdyż następny raz będzie miał miejsce za 823 lat ! Wykorzystaj to !

Jedyny raz w życiu przeżyjemy miesiąc, w którym będzie 5 poniedziałków, 5 sobót oraz 5 niedziel. Ostatni raz coś takiego zdarzyło się w 1191 roku, a następne będzie miało dopiero w 2837 roku, tak miesiąc przeżyjemy tylko raz w życiu. !!!

Czas na kolejne wyliczenia, paczka popularnych chipsów ziemniaczanych kosztuje około 6 zł, natomiast hamburger w popularnej sieci zaczyna się od 5 zł – to niewartościowe posiłki dla jednej osoby.

Tymczasem za niewiele więcej, w około 30 minut możemy przygotować posiłek z najwyższej jakości produktów, bezglutenowy, pełnowartościowy po którym człowiek pozostaje syty przez długi czas dostarcza zrównoważoną ilość białka, tłuszczu i węglowodanów, a posiłek nie kończy się wzdęciami ani niestrawnością.

 
Potrzebne składniki :

 

Sposób przygotowania :

Do miski wbijamy 2 jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy szczyptę nie jodowanej sztucznie soli, odrobinę pieprzu kolorowego, dodajemy wodę na oko, i 8 łyżek mąki gryczanej wszystko mieszamy uzyskując jednolitą konsystencję – dla mniejszej liczby osób używamy jednej puszki filetów i połowę składników na ciasto.

Rukolę myjemy, filety wyjmujemy na talerz, kroimy przez pół, wyjmujemy mikro kręgosłupy i wkładamy do ciasta, jeden filet + kilka listków rukoli. Oblewamy cienką warstwą ciasta i kładziemy na rozgrzanym maśle – na patelnię wlewamy nie wielką ilość, około 0,5 cm wysokości – masło ghee podgrzewane nie przechodzi w niebezpiecznie kwasy tłuszczowe TRANS. Powtarzamy czynność z kolejnymi filetami z obu stron, resztki ryb można wrzucić do ciasta z rukolą, wymieszać i zrobić niesymetryczne placuszki. Odsączamy je na ręczniku papierowym.

Do rybek dobry jest sos chili – słodki który kupimy w większości sklepów, lub czosnkowy, który zrobimy w domu.

 

Potrzebne składniki :

  • 1 śmietana 18 %
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • kropla octu balsamicznego
  • sól morska
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania :

W szklanym naczyniu mieszamy wszystkie składniki i gotowe, można dodać świeżo mielonego pieprzu.

Dla wyrazistego smaku placuszki możemy skropić zimno tłoczonym olejem z ostropestu lub z czarnuszki.

W 30 minut maksymalnie mamy super smakujący, ekstra wyglądający posiłek dla rodziny, gości, dla Siebie, zdrowy, bezglutenowy i pozbawiony całej chemii, która jest dodawana do produktów i posiłków z masowej produkcji. Smacznego !

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , ,