Figi znane są od czasów starożytnych, uprawiane były przez Egipcjan już 1900 lat p.n.e. Figi można połączyć również ze śliwkami.
Dlaczego warto wykorzystać sezon figowy ?
Figi są bogatym źródłem składników mineralnych m.in. : magnezu, który wspomaga układ nerwowy oraz redukuje stres czy bezsenność. Dzięki zawartości wapnia figi wzmacniają kości i stanowią efektywny element profilaktyki osteoporozy ; są również źródłem fosforu, który wspomaga absorbowanie wapnia. Zawarty w figach potas pomaga natomiast w walce z nadciśnieniem oraz w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej.
Figi są źródłem witamin takich jak :
- witamina A (beta karoten ma pozytywny wpływ na skórę oraz wzrok)
- witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6 – dzięki temu figi wzmacniają układ krwionośny oraz wspomagają pracę wątroby)
- witamina K oraz witamina C (dlatego poprawiają odporność i zapobiegają chorobom dziąseł)
Potrzebne składniki :
Na kruche ciasto pate sucree :
- 400 gram mąki (300 g gryczanej + 100 g ryżowej)
- 4 żółtka
- 40 gram cukru pudru z ksylitolu
- 200 gram masła ghee
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Pozostałe składniki :
- 40 gram cukru pudru z ksylitolu
- 1 laska wanilii
- 150 ml wody gazowanej
- sok z jednej limonki
- 8 suszonych fig
- 125 gram mielonych migdałów
- 50 gram masła ghee
- 3 jaja od kur z wolnego wybiegu
- 75 gram dżemu extra z fig i pomarańczy z winem porto lub dżemu z jeżyn z lawendą*
- cukier puder do posypania z ksylitolu lub cukru kokosowego
- opcjonalnie gęsta kwaśna śmietana do polania lub słodka kremówka**
Sposób przygotowania :
Przepis to porcja dla 6 osób. Czas wykonania to 20 min plus czas chłodzenia ciasta.
Mąkę i sól przesiej na chłodny blat, usypując stożek i zrób w nim wgłębienie. Masło, żółtka, wodę i ksylitol – cukier puder wrzuć we wgłębienie. Palacami jednej dłoni utrzyj razem składniki na papkę przypominającą jajecznicę. Stopniowo mieszaj z mąką, aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 min.***
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wyłożyć można nim 4 foremi o średnicy 10 cm lub jeśli nie posiadasz takich w swojej kuchni – ciastem wyłóż formę na tartę o średnicy 20 cm. Piecz 10 min bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Utrzyj masło z 40 gram cukru pudru z ksylitolu i stopniowo dodawaj ubite jaja. Ubijając dodawaj mielone migdały. Następnie tartinki posmaruj dżemem, a na nim wlej przygotowaną masę. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi.
Małe foremi piecz 10-12 min w gorącym piekarniku. Jeśli użyłeś dużej formy potrzeba około 20 min lub do momentu aż nadzienie urośnie i stwardnieje.
Cukier kokosowy lub puder z ksylitolu umieść w rondelku, dodaj wanilię i sok z limonki oraz wodę. Podgrzewaj aż do osiągnięcia gęstej konsystencji.
Posmaruj tartinki i odstaw do ostudzenia. Podawaj ze śmietaną. Idealnie komponują się ze śliwkową lemoniadą #JOHNLEMON. Smacznego !
* Jeżeli jeszcze nie zdążyłeś zakupić naszego dżemu możesz użyć np. powidła śliwkowe bez cukru.
** Jeżeli chcesz aby przepis był #lactosefree nie używaj śmietany. W zamian możesz np ubić mleko kokosowe.
*** Jeżeli posiadasz #Thermomix wszystkie składniki wrzuć do naczynia i wyrób przy pomocy programu Interwał.