Dziś 30 września, a czy wiesz że jutro zaczyna się szczególny miesiąc ? Otóź nadchodzący październik jest ultra wyjątkowy gdyż następny raz będzie miał miejsce za 823 lat ! Wykorzystaj to !
Jedyny raz w życiu przeżyjemy miesiąc, w którym będzie 5 poniedziałków, 5 sobót oraz 5 niedziel. Ostatni raz coś takiego zdarzyło się w 1191 roku, a następne będzie miało dopiero w 2837 roku, tak miesiąc przeżyjemy tylko raz w życiu. !!!
Czas na kolejne wyliczenia, paczka popularnych chipsów ziemniaczanych kosztuje około 6 zł, natomiast hamburger w popularnej sieci zaczyna się od 5 zł – to niewartościowe posiłki dla jednej osoby.
Tymczasem za niewiele więcej, w około 30 minut możemy przygotować posiłek z najwyższej jakości produktów, bezglutenowy, pełnowartościowy po którym człowiek pozostaje syty przez długi czas dostarcza zrównoważoną ilość białka, tłuszczu i węglowodanów, a posiłek nie kończy się wzdęciami ani niestrawnością.
Potrzebne składniki :
- 2 puszki filetów z sardynek – pikantne lub łagodne w zależności od upodobań
- 1 masło sklarowane ghee
- 1 paczka świeżej rukoli
- 2 jajka 0 lub 1, jeżeli ktoś ma możliwość to wsie od kury, która widuje Słońce
- 8 łyżek mąki gryczanej
- woda do dolania
- sól morska
Sposób przygotowania :
Do miski wbijamy 2 jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy szczyptę nie jodowanej sztucznie soli, odrobinę pieprzu kolorowego, dodajemy wodę na oko, i 8 łyżek mąki gryczanej wszystko mieszamy uzyskując jednolitą konsystencję – dla mniejszej liczby osób używamy jednej puszki filetów i połowę składników na ciasto.
Rukolę myjemy, filety wyjmujemy na talerz, kroimy przez pół, wyjmujemy mikro kręgosłupy i wkładamy do ciasta, jeden filet + kilka listków rukoli. Oblewamy cienką warstwą ciasta i kładziemy na rozgrzanym maśle – na patelnię wlewamy nie wielką ilość, około 0,5 cm wysokości – masło ghee podgrzewane nie przechodzi w niebezpiecznie kwasy tłuszczowe TRANS. Powtarzamy czynność z kolejnymi filetami z obu stron, resztki ryb można wrzucić do ciasta z rukolą, wymieszać i zrobić niesymetryczne placuszki. Odsączamy je na ręczniku papierowym.
Do rybek dobry jest sos chili – słodki który kupimy w większości sklepów, lub czosnkowy, który zrobimy w domu.
Potrzebne składniki :
- 1 śmietana 18 %
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka musztardy
- kropla octu balsamicznego
- sól morska
- sok z cytryny
Sposób przygotowania :
W szklanym naczyniu mieszamy wszystkie składniki i gotowe, można dodać świeżo mielonego pieprzu.
Dla wyrazistego smaku placuszki możemy skropić zimno tłoczonym olejem z ostropestu lub z czarnuszki.
W 30 minut maksymalnie mamy super smakujący, ekstra wyglądający posiłek dla rodziny, gości, dla Siebie, zdrowy, bezglutenowy i pozbawiony całej chemii, która jest dodawana do produktów i posiłków z masowej produkcji. Smacznego !