Szukasz pomysłu na fajną przekąskę ? A może na pożywny posiłek ?
Żytnio-czosnkowy naan sprawdzi się idealnie w każdej formie. Możesz zjeść go samodzielnie, z bekonem lub z samym sosem guacamole. Możesz też wymyślić własny sos. Naan może być zarówno #wegański, #wegetariański jak i #paleo wszystko zależy od twojej wyobraźni. Możesz zjeść go w domu, w pracy, w podróży – Ty decydujesz !
Składniki na ciasto naan :
- 300 g mąki żytniej lub mieszanki mąki z komosy i gryczanej*
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/2 sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 15 g roztopionego masła ghee
- 2 łyżki mleka roślinnego** lub kwaśnej śmietany
- 4 łyżki kefiru lub jogurtu greckiego
- 85 ml wody
Składniki na guacamole :
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 łyżeczki soli
- wyciśnięty sok z jednej limonki
- 1 mała czerwona cebula
- szczypta peperoncino
- świeża kolendra lub ziarna kolendry
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 małe pomidory lub 6 pomidorków cherry
Sposób przygotowania ciasta naan :
Składniki dodawać kolejno do miski, wodę stopniować w zależności od konsystencji, wyrobić ciasto, stolnice lub blat poprószyć mąka, wyjąć ciasto z miski i przełożyć na stolnicę/blat.
W wersji #paleo posypać grilowanym bekonem i wyrobić ponownie.***
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować uformować kształt chlebka naan, posypać czarnuszką.
Położyć na rozgrzanej patelni z kamienia, grillowej lub ceramicznej, piec do zrumienienia z obu stron bez tłuszczu.
Przełożyć na talerz, następnie używając pędzelka posmarować naan roztopionym masłem ghee z czosnkiem.
Opcjonalnie można posypać świeżą kolendrą lub pietruszką, a do roztopionego masła dodać olej z czarnuszki, który wzbogaci smak i walory zdrowotne.
Sposób przygotowania guacamole :
Awokado obieramy ze skóry, wyciągamy pestkę, wkładamy do miski najlepiej szklanej, zgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki – w tym cebulę i pomidory drobniutko posiekane, mieszamy i gotowe.
Składniki możemy też zblendować na niskich obrotach.
Sposób spożywania :
Naan rozszarpać i moczyć w guacamole. Zaleca się jeść rękoma ! Smacznego !
*Jeżeli chcesz zrobić naan #glutenfree użyj mieszaniny mąk gryczanej, ryżowej i z komosy.
** To opcja #lactosefree . Wszystkie składniki nabiałowe zastąp woda lub mlekiem roślinnym. Jako mleko roślinne wybierz mleko migdałowe z komosy lub kokosowe. Unikaj mleka sojowego.
*** Grillowany bekon przygotuj wcześniej i dodaj do ciasta pokruszony lub poszarpany.
Możesz też gotowy #naan posmarować guacamole, ułożyć na nim grillowany bekon, opcjonalnie dodać plastry parmezanu, zawinąć jak #wrap i zamiast przekąski właśnie zrobiłeś pożywny posiłek !