SANTA CATARINA

Fabryka portugalskich konserw Santa Catarina znajduje się w Calheta na wyspie Sao Jorge w archipelagu Azorów i zajmuje się wyłącznie produkcją konserw z tuńczyka. Fabryka posiada certyfikację zrównoważonego połowu ryb, bezpiecznego dla delfinów, który jest prowadzony wyłącznie poprzez tradycyjną metodę na wędkę, zwaną „skok i tyczka”, w okolicach Azorów. Poławiane tuńczyki są ręcznie oczyszczane, porcjowane i układane w puszkach bądź słoikach. Tuńczyki Santa Catarina dostępne są w różnych zalewach – w wodzie, w oliwie z oliwek bez dodatków lub z dodatkiem różnorodnych ziół, przypraw czy warzyw (np. tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia, nasiona kopru włoskiego, curry, czerwona papryka). Coś dla siebie znajdą więc zarówno miłośnicy klasycznych smaków, jak i poszukujący różnych wariacji i nieznanych dotąd połączeń smakowych. Produkty Santa Catarina były wielokrotnie nagradzane, między innymi w kategorii „Najlepsza narodowa (portugalska) konserwa rybna”, co obrazuje duże uznanie wśród konsumentów. Każdy, kto poszukuje smaku prawdziwego tuńczyka, znajdzie go w tradycyjnych konserwach Santa Catarina.