LUCAS

W 1896 roku Joaquim Pedro Ferreira Luças założył pierwszą w Matosinhos w Portugalii fabrykę konserw rybnych. Wartości i tradycje w produkcji konserw rybnych wytyczone przez założyciela są przekazywane z pokolenia na pokolenie i kultywowane do dziś przez jego potomków w fabryce Luças & C ª. Marka Luças cieszy się ogromną popularnością w najsłynniejszym, działającym w Lizbonie od XIX wieku, sklepie z konserwami rybnymi „Loja de Conservas”, a także w przyciągającej turystów restauracji „Can the can” przy głównym lizbońskim placu Praça do Comércio, serwującej ryby i owoce morza bezpośrednio z puszek. Najwyższa jakość i naturalne składniki w połączeniu z pasją i poszanowaniem tradycji tworzą doskonałe produkty Luças. Marka Luças oferuje m.in. szeroką gamę sardynek w oliwie z oliwek, także z dodatkami (cytryną, pomidorami, zieloną papryką, papryczkami piri piri) oraz past rybnych (z sardynek, tuńczyka, pstrąga, łososia). Na szczególną uwagę zasługują ryby w oliwie z oliwek extra virgin Casa de S. Miguel. Oliwa z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia marki Casa de S. Miguel to najwyższa kategoria oliwy z oliwek, tłoczona na zimno, jednoodmianowa – z oliwek odmiany Cordovil, występujących wyłącznie w Portugalii w regionie Tras-os-Montes. Doskonale komponuje się z rybami konserwowymi, tworząc niepowtarzalny w smaku i jakości produkt. Samą oliwę również można u nas nabyć.