Gorreana

Gorreana jest najstarszą, funkcjonującą od 1883 roku, fabryką herbaty w Europie – mieści się  na wyspie São Miguel w archipelagu Azorów. Oferuje całkowicie wolną od pestycydów, fungicydów i herbicydów herbatę z własnych plantacji. Na wyspie nie występują grzyby ani szkodniki atakujące rośliny, dlatego też nie ma potrzeby stosowania środków ochrony roślin. Do herbaty nie są dodawane żadne konserwanty ani barwniki. Fabryka Gorreana produkuje herbatę czarną  z pierwszego (Orange Pekoe), drugiego (Preto Pekoe) i trzeciego (Broken Leaf) listka – zbiór liści herbaty odbywa się bowiem, gdy większość gałązek ma trzy liście. Ze względu na różny wiek, a tym samym stopień rozwinięcia liści, różnią się one składem chemicznym, a przez to również smakiem i aromatem oraz barwą naparu. Gorreana słynie także z produkcji zielonej herbaty Hysson, która przed suszeniem poddawana jest sterylizacji parą wodną w celu zatrzymania fermentacji i zachowania barwy.